milaan

Geschiedenis

Milaan wordt verondersteld rond 600 v.Chr. gesticht te zijn door Noord-Italiaanse Kelten, de Insubres, wier hoofdstad het was. In 222 v.Chr. namen de Romeinen het in. In 313 verkondigde keizer Constantijn er het Edict van Milaan. Onder de Romeinse keizer Theodosius I was Milaan enige tijd hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. In 452 werd Milaan door Attila en zijn Hunnen geplunderd. Eind 5e eeuw stichtten de binnengevallen Ostrogoten hun rijk in de regio. In 568 deden de Longobarden hetzelfde. In de 11e eeuw leidde Milaan andere steden tot semi-onafhankelijkheid van het Heilige Roomse Rijk. Bij de uitbraak van de pest, de 'Zwarte Dood' (waardoor één derde van de bevolking van Europa omkwam) werden huizen waarin de pest heerste samen met de bewoners dichtgemetseld. Hierdoor is Milaan als enige stad in Italië en omstreken gespaard gebleven van de pest. Gedurende de Renaissance werd Milaan geregeerd door hertogen van de families Sforza en Visconti, die kunstenaars als Leonardo da Vinci en Bramante in dienst hadden. In 1500 namen de Fransen onder Lodewijk XII de stad in. Daarna werd het door Spanje en later Oostenrijk overheerst. Na de napoleontische tijd werd Milaan één van de belangrijkste centra van het Italiaanse nationalisme. In 1859 bevrijdden de Piëmontezen Lombardije met hulp van de Fransen. Twee jaar later was het koninkrijk Italië een feit.

In de 20e eeuw vestigden duizenden immigranten uit het arme zuiden van Italië zich in Milaan op zoek naar een betere toekomst. Dit gaf Milaan een multicultureel karakter.

[bewerken] Cultuur en bedrijvigheid

Belangrijke oude gebouwen in Milaan zijn het Castello Sforzesco, gebouwd onder de hertogen van de familie Sforza, de Duomo ("Dom"), waarvan de bouw in totaal vijf eeuwen duurde, de aan Ambrosius, beschermheilige van Milaan, gewijde basiliek Sant'Ambrogio en het klooster Santa Maria delle Grazie, waar da Vinci's beroemde muurschildering van Het Laatste Avondmaal zich bevindt. Moderner zijn de sierlijke Pirelli-wolkenkrabber uit 1959 en het stadion San Siro, dat gedeeld wordt door de voetbalclubs AC Milan en Inter Milan. In de voorstad Monza ligt het onder andere van de Formule 1 bekende circuit Autodromo. Milaan is overigens ook het startpunt van de belangrijke wielerwedstrijd Milaan-San Remo.

In het zeer beroemde La Scala-theater uit 1778 worden opera's opgevoerd. Een van de grootste conservatoria van Italië is in Milaan, het Conservatorio "Giuseppe Verdi" (Milaan).

Behalve de al genoemden hebben componist Giuseppe Verdi, automaker Carlo Bugatti en zakenman-politicus Silvio Berlusconi in Milaan gewoond.

Milaan is een van de meest toonaangevende steden op het gebied van de haute couture. Versace en Armani hebben er hun thuisbasis. Milaan is de belangrijkste zakenstad van Italië, de Italiaanse beurs is hier bijvoorbeeld gevestigd. Het is een welvarende en bruisende stad. Grote bedrijven in Milaan zijn Alfa Romeo en Pirelli. Linate en Malpensa zijn de twee grote Milanese vliegvelden.

Voorbeelden van Milanese cuisine zijn risotto alla Milanese, een rijstgerecht, en panettone, een vruchtencake.

Sinds 5 juni 2006 is Letizia Moratti van Popolo della Libertà (Forza Italia) de gekozen burgemeesteres van Milaan als opvolgster van Gabriele Albertini. Sinds 1997 heeft Forza Italia het burgemeestersambt in handen; van 1993 tot 1997 was dit ambt in handen van Marco Formentini van de Lega Nord. Van 1945 tot 1992 werd de burgemeesterspost van Milaan ingevuld door de Partito Socialista Italiano (PSI). Deze partij stortte in 1992 ineen na de vele corruptieschandalen.